Samenleving op slot maar financiële markten floreren

Stay Home, At Home, Corona, Curfew, Solidarity
(Pixabay – avondklok)

Wie had een jaar geleden gedacht dat na een virusplaag van bijna een jaar de beurzen op hun hoogste stand zouden staan terwijl de samenleving mondiaal in beperking zit. Ter beschikking gesteld aan de overheid zeg maar. Het is een niet te verklaren tegenstelling in een wereld die de laatste jaren is vol gelopen met extremen. Van het ene uiterste naar het andere uiterste. Niet alleen in de economie, maar ook in de natuur en in het klimaat zien we extremen. Het staat in de sterren zeggen wijsneuzen die verstand hebben van astrologie. Voor mij allemaal een raadsel. Gelukkig maar zou ik zeggen. Het lijkt mij verdomd saai als we exact zouden weten hoe de toekomst verloopt.

(lees hier verder)

Als onzekerheden zekerheden worden

Het leven is geen rolprent waarvan we de regie zelf kunnen sturen. Dat zou heel schadelijk kunnen zijn. Als beleggers nu al weten welke bedrijfstakken slecht gaan presteren omdat er bepaalde (verhuis)bewegingen in gang gezet worden vanwege berekende natuurrampen of voorspelde oorlogen. Als we alles van te voren weten dan gaan we daarop anticiperen. Als onzekerheden zekerheden worden zal de wereld er zeker anders uitzien. Als beleggers weten dat over een paar jaar een nieuw materiaal op de markt gezet wordt dat ‘oude’ grondstoffen gaat vervangen dan gaan bepaalde bedrijven failliet. Als de mensheid weet dat we over een paar jaar ingeënt worden met een vaccin dat is voorzien met een nieuwe genetische code (mRNA) die voor eeuwig alle infectieziekten afweert dan verkeren we in een revolutie van de medische wetenschap. Zomaar een hypothese, wie weet.

Gezondheid voor geld

Als zaken voorspelbaar zijn dan is beleggen geen speculeren meer. Als de toekomst geen onzekerheden heeft dan zal het leven er anders uitzien. Onvoorstelbaar saai. Anno 2021 is het leven bepaald niet saai. Niets is zeker. Er waart een virus rond die de wereld op z’n kop heeft gezet. Om de angst voor uitsterven van de populatie te voorkomen(wie had dat ooit gedacht?) hebben regeringen mondiaal hun economieën op slot gegooid. Zomaar ineens is het leven, c.q. de gezondheid van de individu, belangrijker dan het verwerven van inkomen voor werknemers of het maken van winst voor ondernemers. Ineens gaat gezondheid voor geld. Zijn we dan nu aanbeland in de nieuwe wereld? Ik wijs maar weer naar het WEF en herhaal nog eens de uitspraak van clown Schwab: “You own nothing, but you will be happy!” Lees in dit verband ook mijn vorige column: https://biflatie.nl/einde-contant-geld-in-zicht-lang-leve-de-digitale-euro/ .

De nieuwe wereld

Iedereen die dacht dat we ten onder gingen aan de verrijking van de kapitalisten zien stom verbaasd hoe het socialisme ineens de strijd aan gaat met het kapitalisme. Met enorme stimuleringspakketten trachten overheden bedrijven en werknemers overeind te houden. Ze lenen biljoenen op de kapitaalmarkt om de gaten te dichten. Geld lenen op de kapitaalmarkt kost niets. Beleggers betalen rente toe om een staatsobligatie aan te kopen. Welkom op de nieuwe wereld. Centrale banken verlaagden centrale rentetarieven om beleggers te bedienen. Om met geleend geld hoog renderende aandelen aan te kopen. Aandelen van Techbedrijven gingen tig keer over de kop. Welkom op de nieuwe wereld. Rente op spaartegoeden naar nul en negatief voor deposito’s. De achterliggende gedachte beginnen we langzamerhand te doorzien. Het heeft alles te maken met de aangekondigde Great Reset van het WEF. Veel spaargeld op de bankbalansen is te riskant voor hun verdienmodel. Inlenen en uitlenen met een winstgevend renteverschil is niet meer haalbaar; dus moet spaargeld van het volk dat niet rendeert naar de beurzen worden gejaagd. We zien het resultaat. Beurzen floreren ondanks dat de samenleving aan huis is gekluisterd.

Avondklok

Ondanks dat de maatschappij word afgeremd om op normale wijze geld te verdienen lopen beleggers binnen. Beurskoersen, maar ook huizenprijzen gaan door het dak in een vol gebouwd kikkerlandje. Zelfs virtueel geld doet mee in een poging de hemel te bereiken. Beleggers in cryptovaluta zijn de nieuwe miljonairs. Nogmaals, de nieuwe wereld. We leven in een tijd met ondenkbare uitersten in een wereld op z’n kop. Niets is wat het lijkt. Opgesloten in onze volgepropte huisjes maken we nu ruzie over de avondklok. Aan welke muur gaan we die nu weer ophangen. Het allernieuwste geintje van onze overheid. Wat staat ons nog meer te wachten?

GW

Auteur: Gerrit Welbergen

In het verleden heb ik wat redactioneel werk verricht als nevenwerkzaamheden. Momenteel als (gast)auteur actief op Biflatie.nl met eigen naam en in het verleden onder pseudoniem Piet Pineut. Na mijn actieve diensttijd van 48 jaar bij de Belastingdienst vind ik als gepensioneerd oud-overheidsdienaar weer de tijd om enig schrijfwerk te verrichten. Via het internet wil ik mijn gedachtespinsels graag met de mensheid delen.

Eén gedachte over “Samenleving op slot maar financiële markten floreren”

Plaats een reactie