Een Jaar corona: één oorlog reeds verloren

Gas Mask, Poison, Protection, Breathing, Toxic, Man
(Pixabay – oorlog)

Op 27 februari 2021 is het een jaar geleden dat de eerste coronabesmetting in NL werd bevestigd. Na een jaar onderzoek wordt steeds meer duidelijk over het verloop van een besmettelijke ziekte. Er is veel emotie in de samenleving omdat we er dagelijks mee worden geconfronteerd, met name de gevolgen van de ingestelde maatregelen. Angstaanjagende beelden van overvolle ziekenhuizen en gestapelde lijkkisten in China en Bergamo in het begin van de coronacrisis zijn op ons netvlies blijven hangen. De WHO waarschuwde voor een pandemie waarvoor nog geen medicijn en vaccin voorhanden was, dus waren we bevreesd om met dat agressieve virus in aanraking te komen. Regeringen schoten in de paniekmodus en probeerden met repressieve maatregelen de besmettingen in te dammen. Hoelang houden we dit vol, hoe groot zijn onze reserves.

(lees hier verder)

De tastbare en onzichtbare vijand

Er heerst angst maar tegelijk neemt de weerstand tegen lockdown en avondklok toe. Mensen lopen op straat en in het park volgens RIVM-instructies met een grote boog om elkaar heen; hoewel Vondelpark? Als we ons keurig gedragen komt het wel goed. Nu zijn we een jaar verder en kunnen we een (tussen)balans opmaken. In boekhoudkundig opzicht alsmede vanuit maatschappelijk belang. Je moet nu eenmaal financieel beleid aanpassen op de maatschappelijke ontwikkelingen. De samenleving verandert snel als de boel op z’n kop wordt gezet door externe factoren die je niet ziet aankomen en niet hebt ingecalculeerd. Om een epidemie te bedwingen zijn miljarden aan investeringen dringend gewenst. Dan wordt schichtig gekeken naar de post “onvoorziene uitgaven.” Niet voor niets is na de Tweede Wereldoorlog de Defensiebegroting flink opgevoerd. Werden miljarden extra uitgegeven om het oorlogstuig te moderniseren en manschappen op te leiden voor een oorlog waarvan je hoopt dat ie nooit komt. De vijand wordt ‘tastbaar’ als de oorlog is verklaard. Virussen zijn onzichtbare vijanden die pas ‘tastbaar’ zijn als ze worden ontdekt bij de eerste slachtoffers.

Investeren in de verdediging

Onvoorspelbare evenementen met een negatieve impact bewegen zich altijd in een cyclus. Zijn onberekenbaar net zoals de enorme schade die ze aanrichten. Oorlogen, natuurrampen, klimaatveranderingen en pandemieën organiseren we niet zelf, ze overkomen ons en zijn ongewenste ‘gasten.’ Om die reden gaan we er geen geld voor vrij maken. Je kunt niet inschatten of er een bedrag van 100 miljard of mogelijk biljoenen mee zijn gemoeid. Je zou toch gek zijn om elk jaar een enorm bedrag weg te zetten voor een onzichtbare vijand. Defensie doet dat overigens wel, ondanks 76 jaar vrede. Ons leger wordt gefinancierd en getraind voor de onzichtbare vijand. Waarom doet het Ministerie van Volksgezondheid(VWS) dat niet? Waar zijn de noodhospitalen en reservisten in de zorg? Het antwoord is eenvoudig, politiek onhaalbaar vanwege een verdubbeling van de zorgpremie. De investering komt ‘vanzelf’ als de oorlog komt die we niet willen. We investeren wel in de verdediging tegen een potentiële vijandige natie maar niet in de bestrijding van een onzichtbare vijand.

Coronacrisis is de WOIII

Uiteraard is een oorlog tussen naties anders dan vechten tegen een onzichtbaar virus. Wat is dan het verschil tussen een gewapend conflict en de strijd tegen een virus? In feite is er weinig verschil. De coronacrisis is een oorlog tegen een onzichtbare vijand met een economische nevenschade die evenveel is als een oorlog tussen verschillende naties. Op wereldschaal vallen veel slachtoffers. De schade is enorm, zowel materieel, financieel en emotioneel. De WOII is 76 jaar geleden. Ter voorkoming van een nieuwe wereldoorlog zijn eendrachtig preventieve maatregelen ingevoerd. Een keur aan supranationale organisaties, zoals de VN, NAVO, EU, enzovoort is opgetuigd om de goede vrede te bewaren. Kost wat maar dan hebben we ook wat. Vrede op aarde(hoewel?). In 2020 is de oorlog tegen Corona gestart, de WOIII. In veel opzichten vergelijkbaar met de WOII, zoals dodelijke slachtoffers, emotionele schade, en overhaast ingevoerde lockdown en avondklok. De tijd is ontregeld. De angst regeert en burgers kijken hoopvol naar hun leiders. Men is bereid een offer te brengen als we daarmee kunnen overleven.

Wie luidt de noodklok

We zijn een jaar verder en kunnen nu een tussenbalans opmaken. Afgeleid van de balansposten zien we een waarderingsgrondslag die bepalend is voor het volgende hoofdstuk. Als ik boekhouder was zou ik bij het opmaken van de tussenbalans de noodklok luiden. Kan dus niet want we hebben al een avondklok. Maar een boekhouder kijkt alleen naar de financiële cijfertjes. Hij is geen medicus met alleen de blik op het virus en de zorg voor de bedden. Hij ziet dat er geen rekening is gehouden met de onvoorziene uitgaven van een epidemie die wereldwijd in de biljoenen loopt. Hij ziet ook dat de WOIII nog niet is gewonnen. Onze boekhouder mist op de begroting een bedrag voor Corona. De oorlog heeft nu een naam en heet Coronacrisis. Je kunt dus een bedrag noteren voor een uitgavenpost die ook is ingeboekt over het verstreken tijdvak. De boekhouder die heeft geleerd om de noodklok te luiden als de jaarrekening ontspoort wordt echter niet gehoord. De avondklok regeert en wie gaat dan nog de klok te luiden. De heldhaftige boekhouder die de avondklok toch negeert wordt pas jaren later gerehabiliteerd. Als duidelijk is dat hij gelijk had met zijn waarschuwing dat een financieel armageddon zou volgen wanneer we de strijd tegen de mondiale schuldenberg opgeven.

De slimme strateeg

Een kredietcrisis van wereldformaat die beleidsmakers niet zagen aankomen omdat ze alleen gefocust waren op de bestrijding van een virus. Niemand kan een strijd op 2 fronten leveren als je slechts de kennis hebt van de eigenschappen van die ene vijand, corona. De andere vijand, de mondiale schuldenberg, zal snel toeslaan. Steeds meer ondernemers willen open om hun nering veilig te stellen. Hun schulden lopen op. Ondernemers en hun werknemers zijn de coronaslachtoffers op het financiële vlak. Ze bleven lang onder de radar, ondergedoken voor corona. In elke oorlog is snel tactisch handelen nodig als een nieuw front opduikt. Nu zijn er twee vijanden in beeld. De schuldenberg en Corona die men vergeten was in te calculeren op de Rijksbegroting. Als huiskameranalist denk ik er het mijne van en vrees ik de aanstaande verkiezingen. Welke partij biedt ons de slimme strateeg in een witte jas en met een boekhouddiploma? Zonder een Robin Hood is deze oorlog reeds verloren.

GW

Agenda 2030 van WEF: nieuwe wereld zonder zorgen

Robot, Man, Person, Artificial Intelligence
(Pixabay – robot)

De agenda 2030 van het WEF komt steeds nadrukkelijker in beeld bij de alternatieve media. De plannen van het WEF worden door sommigen gezien als een geheim verbond. Een complot van de elite die zich heeft verbonden in een World Economic Forum. Een club die wordt gevormd door de CEO’s van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici (presidenten, ministers-presidenten en anderen), intellectuelen en journalisten, in totaal zo’n 2500 personen(Wikipedia). Opgericht in 1971 door Klaus M. Schwab, een Zwitserse hoogleraar en zakenman. Een club of een geheim verbond, dat laat ik in het midden. Geheim is de club bepaald niet. Hun agenda https://www.weforum.org/agenda/ is openbaar en kan iedereen bestuderen op hun website. Ik heb daar een kijkje genomen en krijg al een idee hoe er gedacht wordt door deze elitaire club door alleen de headlines langs te lopen.

(Lees hier verder))

Totale controle

Het gaat om de grote lijnen die men denkt mondiaal te kunnen uitstippelen in een toekomst met kunstmatige intelligentie en robotisering, gekoppeld aan de alsmaar verder gaande technologische ontwikkeling. Aldus wacht de mens een betere toekomst. Zo belooft het WEF ons de ideale wereld. “You own nothing, but you will be happy,” is hun lijfspreuk die tot vervelens toe elke dag voorbij komt als ik het internet over surf. De nieuwe wereld waar de elite in gelooft. Of het de ideale wereld is, dat betwijfel ik. Geen enkele dictator, of welk clubje dan ook, is het ooit gelukt de mondiale samenleving te besturen naar eigen inzicht. Ik zie de WEF-agenda 2030 niet als een complot maar als natte droom van de elite. Ze geloven er sterk in omdat “Big Tech” nu al in staat is om controle uit te oefenen op de onderdanige mens. De mens is van nature onderdanig. In deze tijd waarin we vrijheden en zelfbeschikkingsrecht hebben verworven zijn we nog altijd overgeleverd aan een centraal bestuur volgens het democratische model met medezeggenschap via de verkiezingen. Hoewel veel signalen aangeven dat we momenteel vertoeven in een technocratie.

Demissionair maar toch een technocratie

Sinds corona onze democratie in z’n greep houdt kijkt de massa angstig naar hun leiders. Help ons en behoedt ons voor corona waar mogelijk veel mensen aan sterven. Zie het resultaat. Door een lockdown, avondklok, bezoekregels, school- en winkelsluitingen heeft onze regering de samenleving in een ijzeren greep. Dramatische sterftecijfers bleven uit; minder dan 1 procent in 2020. Komt door ons brave gedrag, onderworpen aan het ‘centraal gezag’. NL is nu een technocratie waar beleidsmakers beslissen aan de hand van adviezen van deskundigen en wetenschappers op deelterreinen. Ik hoef geen namen te noemen, iedereen kent Ernst en Diederik. Samen met hun personeel zijn ze onze helden. Economen kregen geen zitting in het OMT. Er was een pandemie, geen economische ramp. NL had een lage staatsschuld en daardoor was er ruimte om economische schade op te vangen. Het komt goed mits we ons aan de opgelegde restricties houden. Niet mopperen maar luisteren. Het kan verkeren, ineens heeft een demissionair kabinet meer te vertellen dan een volwaardige regering.

Soevereiniteit afgestaan

Bij nadere analyse van de huidige situatie lijkt het geen toeval dat ons kabinet demissionair is. Het past in de tijdlijn van de WEF-agenda 2030 waarbij corona op het juiste moment kwam. Er moet namelijk in de resterende jaren veel gebeuren om de mens te laten geloven in de kracht van de hogere macht die het beste voor heeft met de (mede)mens. Geef ze brood en spelen, dat houd ze koest. In 76 jaren na de WO2 hebben we een sociale verzorgingsstaat opgebouwd met noodzakelijke verworvenheden. We hebben alles op gebied van vermaak. TV, internet, sociale media,  evenementen, (voetbal)stadions en theaters. De massa is mooi bezig en bemoeit zich nauwelijks met de plannen van de globalisten van het WEF en samenwerkende supranationale organisaties waar het volk geen invloed op heeft. Ze staan boven de nationale regeringen die hun soevereiniteit inleveren voor een koekje. De ideale wereld wacht op ons als we de instructies volgen van het WEF.

Alleen multinationals overleven

Ho, ho, het WEF? We hebben toch een eigen regering en parlement? Vergeet Rutte en de Jonge. Op wie moeten we stemmen op 17 maart? De deelname van maar liefst 37 partijen zal leiden tot versnippering en hopeloze kabinetsformatie. Op wie ga je stemmen als we onze vrijheid niet hebben terug gewonnen en we worden gedwongen meerdere vaccins te nemen om deel te kunnen nemen aan de nieuwe wereld. We gaan niet terug naar het normale normaal. Er wacht ons een nieuwe toekomst als we braaf meedoen met de agenda 2030 en het vernietigen van het MKB. Kleine ondernemers lopen de grote multinationals in de weg. Alleen e-commerce heeft de toekomst. E-commercegiganten als Amazon, eBay of Alibaba waar we onze bestellingen aftikken met een paar muisklikken of via de smartphone. Kleine winkeliers gaan omvallen, grootschalige multinationals overleven. Past goed in de agenda 2030. Kleine webshops kunnen de concurrentie niet aan. Door de kosten van talloze retourzendingen maken ze geen winst. Ze moeten hun prijzen drukken om te concurreren tegen de e-commercegiganten.

Verbod op contant geld

De tijdlijn naar 2030 zal mede door corona versnellen door een toekomstig verbod op cashgeld. Veel pinautomaten zijn buiten werking gesteld of weg gehaald. Contant geld is vies en crimineel. Centrale banken bestuderen de invoering van CBDC(Central Bank Digital Currency). Veel gezonder en beter traceerbaar. De rol van commerciële banken wordt anders, ze krijgen nieuwe taken in een digitale financiële wereld. Door spanningen op de financiële markten, waar rentetarieven op staatsleningen momenteel exploderen en de inflatie sneller stijgt dan verwacht, dreigt het fiduciair geldsysteem ten onder te gaan als de mondiale schuldenberg niet wordt afgelost. De gigantische kredietberg remt overheden en bedrijven om te investeren in economische groei die nodig is om onze levensstandaard op peil te houden. Kortom, tijd voor “The Great Reset.”

Geen zorgen, denk niet aan morgen

De WEF-agenda 2030 en de samenwerkende centrale banken beloven ons digitaal geld dat door de banken niet meer commercieel misbruikt kan worden. Het huidige fiduciair geldsysteem is failliet. Door schulden in het fiat geldstelsel af te schrijven(debt jubilee) kan de wereld “geruisloos” omschakelen naar de Central Bank Digital Currency. Onze eigendomen worden onderpand van de Centrale Bank. Denk aan de uitspraak van clown Schwab: “You own nothing, but you will be happy.” Dit is ongeveer het traject zoals ik vannacht in mijn droom voorbij zag komen. Ik droomde dat ik deel uitmaakte van het WEF. Dat ik aan de touwtjes kon trekken zonder tegenspraak van machteloze burgers. De perfecte wereld ligt voor ons. Ieder mens zonder zorgen, denk niet aan morgen.

GW

Niet onze overheid is de baas maar Big Tech en… Big Farma

Monitor, Binary, Binary System, Computer, Binary Code
(Pixabay – worldwideweb)

Als je een column begint met de overheid als onderwerp dan zou het een stuk kunnen worden met scheldkanonnades in de richting van overheidsinstanties die de burger onheus hebben behandeld. Die kant ga ik niet op, dan komt er geen einde aan. Veel mensen zullen ongetwijfeld onprettige ervaringen hebben meegemaakt met een ambtelijke instelling, zoals afwijzingen op verzoeken die een ambtelijk traject ingaan. De wensen van de burger stroken nu eenmaal niet altijd met de heersende wet- en regelgeving. Het is mooi dat we een rechtstaat hebben om de orde te bewaken. Als iedereen z’n eigen gang gaat lopen we te hoop in een ongenaakbare samenleving met ontelbare obstakels. Daarom is het goed dat we een overheid hebben. Hoewel???

(lees hier verder)

Gekozen door het volk

De Rijksoverheid voor de inning van belastingen, zorg, onderwijs, defensie, enzovoort. De lagere overheden voor ruimtelijke ordening, vergunningenbeleid en de lokale belastingheffing uiteraard. In onze sociale verzorgingsstaat hebben we zodoende veel overheden. Omdat ik al een tijdje meega kan ik terug zien op de ontwikkeling van onze bestuursorganen vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw. In die tijdspanne is er veel veranderd. De overheid is gevormd door onze politici die door het volk worden gekozen. De eerste decennia na de WO2 ging alle aandacht uit naar de wederopbouw en (her)inrichting van onze sociale verzorgingsstaat. De burger werd via het gekozen parlement betrokken bij de inrichting van het land. Echter ging de regering ook een andere kant op kijken. De kant van een verenigd Europa. Via de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal en later de Europese Economische Gemeenschap ging een klein polderlandje meedoen in een “machtige EU,” bekrachtigd in het Verdrag van Maastricht in 1993.

Globalisten versus nationalisten

Onze regering moest voortaan de aandacht verdelen over meerdere fronten. Niet alleen rekening houden met z’n burgers maar ook meedenken in het bestuur van de grote club die een tegenhanger moest worden van de andere machthebbers op onze globe. Met de oprichting van de EU begon ook de globalisering vorm aan te nemen. Grenzen vervaagden en de globalisten kregen met hun multinationale bedrijven veel invloed op de westerse economieën. Met hun kapitaal en een machtige lobby zetten de opkomende multinationale Techbedrijven regeringen onder druk. Landen beconcurreren elkaar met fiscale voordelen om de gunst van de multinationals. Als beloning een vestiging plus een paar medewerkers. De overheid richtte de blik naar boven in plaats van naar beneden en vergaten de burgers die tevergeefs hun stem uitbrachten. Het draait in de landelijke politiek niet meer om de positie tussen links en rechts. Het gaat nu om de positie tussen globalisten en nationalisten. De landelijke politiek heeft nauwelijks oog voor de burger die niet verder kijkt dan de eigen landsgrens. Niet iedere burger is een globetrotter.

Binnenlands belang verdrukt door buitenlands belang

De inrichting van het eigen nest gaat ons meer aan het hart dan bijvoorbeeld de samenstelling van de regering in Italië, terwijl juist die regering een flinke spelbreker kan zijn voor de EU-politiek. Zelfs de aandacht van ons eigen parlement is al jaren afgeleid van de binnenlandse beslommeringen. De toeslagenaffaire is het ultieme voorbeeld van hoe erg het mis kan gaan. Jarenlang hadden slechts 2 parlementariërs zich verdiept in de ellende van duizenden burgers die ten onder gingen aan achterhaalde en gebrekkige regelgeving doordat binnenlandse wetgeving achterliep met de tijdgeest. Het belang van de nationale fiscale en sociale wetgeving werd verdrukt door de snelle internationale technologische ontwikkelingen. De opkomst van Big Tech had de volste aandacht van de regering. De stem van het volk werd niet meer gehoord. Zie de oprichting van bijvoorbeeld de omroep ON(Ongehoord Nederland). En zie de snelle opkomst van de online nieuwskanalen en discussieplatforms.

Uitsluiting

De burger raakt de weg kwijt. Wordt onvoldoende geïnformeerd over de snelle technologische ontwikkelingen die de inrichting van onze maatschappij snel veranderen. Wat is eigenlijk de rol van de overheid daarin? We zien de machtsgreep van Facebook, Twitter, Google, Youtube, etc., die censuur toepassen op hun eigen sociale media. Ze zijn “The Big Tech,” de nieuwe technologische bestuurders. De overheid kijkt toe hoe kritische berichten worden verwijderd als ze niet overeenkomen met de richtlijnen van hun community. Big Tech is dus de baas. We staan er bij en kijken er naar. Intussen zijn wij maatschappelijk aan banden gelegd doordat een virus zijn intrede deed en de status kreeg van een pandemie. De discussie dat er geen sprake kan zijn van een pandemie wordt door de censuur van Big Tech de kop ingedrukt. Plotseling zijn demonstraties verboden en worden mensen belet om met elkaar in discussie te gaan. We kunnen elkaar nauwelijks bezoeken. Kunnen niet meer winkelen, niet naar de kroeg, het theater, stadion, geen vakantiereisjes, tenzij we meedoen met Big Tech en Big Farma. We kunnen onze vrijheden onder voorwaarde  terug veroveren. Zorg dat je gevaccineerd bent en/of een testbewijs kunt tonen. Waar blijft ons zelfbeschikkingsrecht?

Parlementaire goedkeuring niet nodig

We zijn nu (bijna) allemaal digitaal en met het opgeven van onze privacy komt de Nieuwe Wereld binnen bereik. Ga niet in discussie over het virus dat nog duizend keer muteert en telkens nieuwe vaccins vereist. Geloof in Big Tech en Big Farma dan komt het allemaal goed. Vergeet de overheid en geloof in het WEF: Build Back Better. Geloof in de aanstaande robotisering die de mensheid optilt naar een hoger plan. Geloof in de nanotechnologie. Geloof in de nanodeeltjes in vaccins. Geloof in Bill Gates met zijn foundation: https://www.gatesfoundation.org/ : “Alle levens hebben dezelfde waarde en ongelijkheid moet de wereld uit.” Hier stop ik, want ik wordt gecensureerd als ik hier een complot in zie. Complotten bestaan niet, punt uit. Kijk naar het WEF waar we niet om heen kunnen met hun agenda 2030, we zullen allemaal gelukkig worden. Het staat gewoon op hun website. Is geen geheim verbond of samenzwering, nee het is een ontwerp. Maar wacht even, wetsvoorstellen van onze regering moeten door het parlement worden goed gekeurd. Hoe zit dat dan met de plannetjes van het WEF? Ach ja, waarom zouden we ze moeten goed keuren als we allemaal gelukkig worden.

Lang leve Bill

De globalisten van het WEF hebben geen parlementaire goedkeuring nodig, ze staan boven de landelijke overheden. Hebben net als de supranationale organisaties geen medezeggenschapsraad of ondernemingsraad, zijn verre van democratisch. Niet belangrijk zolang een noodwet en avondklok het volk de mond snoert. We zijn nihilisten en hebben onze privacy afgegeven omdat we zo graag op Facebook willen, en op Twitter, en op Youtube, Google enzovoort. Omdat we openbaar onze mening en plaatjes willen delen met onze vrienden op afstand die we niet elk moment van de dag meer kunnen ontmoeten. Ik begin de tentakels van het worldwideweb door te krijgen. Het www dat ons verbindt met alles en iedereen. Lang leve Bill Gates en het WEF.

GW

Als rentestijging explodeert, grote kans dat beurs implodeert

Armageddon, Destruction, Apocalypse, Disaster, War
(Pixabay – explosie)

Hier op Biflatie volgen we nauwgezet de bewegingen op de financiële markten. Ondanks dat voor veel mensen de beurs een ‘ver-van-m’n-bed-show’ is vanwege de krappe eigen beurs, is de invloed van de financiële markten groter dan ooit op de financiën van de kleine man en vrouw. De hardwerkende massa heeft geen tijd om de financiële pagina’s uit te pluizen om te weten of ergens wat valt te verdienen met een beetje investeren. Beleggen is voor de grote jongens, zo is de algemene opinie. Voor de elite, de banken en de institutionele beleggers.

(lees hier verder)

Een chaotische finish nadert

Toch zijn de laatste tijd veel mensen met een modaal inkomen ingestapt om de simpele reden dat spaargeld op de bank inteert. Een rentevergoeding van 0,01 procent minus bankkosten en inflatie betekent interen. Om je reserves aan te vullen moet je wel uitwijken naar investeringen buiten de bank om. Beleggen in edele metalen, in cryptovaluta, op de beurs, of wat erg in trek is bij de jongeren, en zonder kosten, beleggen via een Reddit-app. Beursgoeroes waarschuwen altijd voor het moment dat de taxichauffeur en Jan met de pet gaan meedoen in de beursrally. Meestal is dan de finishlijn in zicht waarbij er één als winnaar over de streep gaat en daarna de verliezers zich verzamelen met de gedachte dat ze weer een ervaring “rijker” zijn en een illusie armer. Als toeschouwer langs de zijlijn vind ik deze ratrace uitermate spannend. Vanachter mijn beeldscherm heb ik een mooi uitzicht over het parcours. Ik zie genoeg signalen die aangeven dat de deelnemers een chaotische finish naderen. Jammer voor degenen die net wat vermogen tekort komen om met een inhaalrace als eerste te eindigen. Tsja, er kan er maar één de winnaar zijn.

Als de rente stijgt

De bewegingen op het circuit kunnen worden gehinderd door de weersinvloeden. Komt er regen, of slechts een paar buien. Worden het regenbanden of nemen we de gok. Kijken we naar boven dan zien we donkere wolken. De wolken van renteverhogingen die de obligatiemarkten in beweging brengen. Het is bekend dat de handel in het tienjarige schatkistpapier de leentarieven bij de banken bepaalt. Door een redelijke balans tussen vraag en aanbod bleef de rente laag. Nu de vraag naar geld stijgt zal naar verwachting de rente op de obligatiemarkt navenant stijgen. Centrale banken hebben vanaf 2009 de centrale rentetarieven verlaagd om de banken meer lucht te geven. Het goedkope krediet werd volop gebruikt om vastgoed en aandelen te kopen. Gevolg was een enorme prijsinflatie van aandelen en op de huizenmarkt. Als de obligatiemarkt een draai maakt zullen alle rentetarieven stijgen. Gaat de hypotheekrente omhoog plus de rente op alle vormen van krediet.

Het paard slaat op hol.

De vraag naar geld door overheden is overweldigend. Oorzaak is de coronacrisis en de investeringen in de energietransitie die achterlopen op schema. Vooral in de VS maar ook in Japan, China en Europa moeten regeringen hun gigantische begrotingstekorten opvullen met geleend geld. Als de vraag groter is dan het aanbod dan gaat de prijs(rente) van geld omhoog. De geldschieters, zoals de institutionele beleggers en pensioenfondsen, zien momenteel nogal wat risico op de kapitaalmarkt omdat de mondiale schuldenberg tot het hoogste niveau ooit is gestegen: https://biflatie.nl/de-wereld-schuldenberg-is-nog-hoger-dan-verwacht/ . De kans bestaat dat bijvoorbeeld bedrijfsleningen, en wie weet zelfs obligaties van insolvabele landen, niet worden afgelost. Beleggers zien de kredietrisico’s en dat vertaalt zich in hogere risicopremies die de ‘prijs’ op staatsleningen omhoog stuwen. Juist de centrale banken wilden een rentestijging ten koste van alles voorkomen. Hun beleidsinstrument om de financiële markten met goedkoop geld draaiend te houden is uitgewerkt. Het paard slaat op hol.

Het eindspel

Centrale banken durven het niet aan om de inmiddels negatieve centrale rentetarieven nog verder te verlagen. De systeembanken kunnen dat niet aan, het vernietigt hun verdienmodel. Centrale banken zouden mogelijk in paniek kunnen raken als de rente de komende weken blijft stijgen. De FED en ECB zijn uitgespeeld en kijken machteloos toe hoe snel de rente de laatste maand is gestegen op de 10-jarige obligaties. Zie grafiek: https://nl.investing.com/rates-bonds/netherlands-10-year-bond-yield. Is het eindspel ingezet? Met de VS voorop moeten er biljoenen dollars en euro’s worden geleend. De enorme vraag naar geld jaagt de prijs op. Het is een race tegen de klok.

De bubbel loopt leeg

Als de koersdaling in aandelen in een stroomversnelling raakt zullen institutionele beleggers vluchten naar het “veilige” staatspapier waarop dan wel het rendement stijgt maar de koerswaarde tegengesteld daalt. Particuliere beleggers, die tweede klas reizen, zijn altijd de laatsten die uitstappen en moeten genoegen nemen met de restjes die overblijven. De grote beleggers worden voorzichtig met aandelen en wijken uit naar obligaties. Als de waardedaling van aandelen op de beurs doorzet zal de kapitaalvernietiging een heuse beurscrash kunnen veroorzaken. De risicopremie op staatsleningen drijft de rentetarieven nog verder omhoog en zal een versterkende uitwerking hebben op de beursdaling. De bubbel in alles zal leeg lopen.

Alleen verliezers

We konden er op wachten. De economie, met een door corona bange samenleving, was daarop al vooruit gelopen. In tijden met normale rentetarieven dalen de beurzen voordat de economie krimpt. Als financiële markten te laat op de noodrem trappen zal de kapitaalvernietiging desastreuze gevolgen hebben voor de onderliggende economie die al bijna op z’n kont ligt. Het is de prijs voor het risico wat men nam. Door sluiting van de casino’s gingen wildvreemden een gokje wagen op de beurs. Dat maakte de waanzin compleet. Bij een grote crash wordt vaak de race stil gelegd. Dan zijn de grote beleggers ook verliezers en kunnen ze de hand schudden met al die kleine verliezers die vermogen tekort kwamen om de grote jongens in te halen. “The race to the bottom” kent alleen verliezers. Er is slechts 1 winnaar en dat ben ik. Degene die de finishvlag hanteert en zich smeert voor de boel implodeert.

GW

Als belastingschuld ondernemers wordt kwijtgescholden gaat de rekening naar de burger

Taxes, Tax Evasion, Police, Handcuffs, Scam
(Pixabay – taxes)

De huidige lockdown zal overgaan in een economische shockdown, zoveel is zeker. Langzaam stevenen we af naar een economisch dieptepunt. Een drama op gebied van onze gezondheidszorg en de economie. Een drama in kwadraat voor onze verzorgingsstaat die drijft op de pijler van onze financiën. Het zijn 2 pijlers, gezondheid en geld, die de maatschappij moeten dragen. Beide worden ondermijnd. Een onzichtbaar virus veroorzaakt een financiële ramp van ongekende omvang. De samenleving krijgt 2 rekeningen tegelijk gepresenteerd terwijl de reparatie nog niet geklaard is.

(lees hier verder)

Geen calculatie vooraf

De aannemer die voor de opdrachtgever een huis bouwt zal gewoonlijk met het vorderen van de bouw tussentijds een aantal nota’s sturen zodat men geleidelijk de betalingen kan verrichten. Daarvoor gaat men een hypotheek aan waarvan de bank de hoofdsom in depot bewaard en telkens op verzoek een bedrag overmaakt aan de aannemer. De bouwsom is van te voren nauwkeurig gecalculeerd zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij een onaangekondigde pandemie is niet vooraf een calculatie gemaakt. Zomaar ineens moeten reserves worden gezocht. Op de Rijksbegroting is geen bedrag opgenomen voor de post ‘pandemie.’ De post ‘onvoorziene uitgaven’ is een sluitpost op de begroting. In noodgevallen worden onverwachte uitgaven door de overheid geleend om de nationale zorg en economie draaiende te houden. Om ons voor uitroeiing te behoeden wordt de economie op slot gegooid en burgerlijke vrijheden ingeperkt. Het is maar wat je er voor over hebt.

Voorschotuitbetalingen UWV

Als de zorgsector ten tijde van een lockdown op volle toeren draait dan moet de rest maar een tandje minder. De volksgezondheid gaat voor geld en genot. Punt uit! De nationale economie komt later wel. De stil gelegde ondernemers zijn druk met taxeren van de schade. Het zijn tussentijdse taxaties waarbij de schattingen van omzetverliezen veelal berusten op natte vingerwerk. Op basis van honderdduizenden ingediende rekeningen worden er voorschotten uitbetaald door de overheid. Die hebben hetzelfde karakter als de voorschot-uitbetalingen van de Toeslagenwet. Gelukkig is niet de Belastingdienst daarmee opgezadeld maar het UWV. De tijdelijke NOW-regeling is voor werkgevers die door de coronacrisis te maken hebben met omzetverlies. Via een tegemoetkoming van het UWV kunnen werkgevers hun werknemers doorbetalen en in dienst houden. Scheelt een stuk in de werkloosheid in eerste instantie. Later volgt de definitieve berekening als het werkelijke omzetverlies bekend is.

Als de definitieve rekening komt

De NOW-regeling is uit paniek geboren om faillissementen te voorkomen. Opvallend is dat  sinds de invoering van deze maatregel veel minder bedrijven failliet gingen dan onder normale omstandigheden. Dat geeft te denken en is reden tot wantrouwen. Kijken we even fijntjes naar de Belastingdienst. Hoeveel miljarden zijn er niet teveel uitbetaald aan de voorschotuitbetalingen voor de verschillende soorten toeslagen. Om in aanmerking te komen geef je een schatting van het inkomen. Als een jaar later bij de definitieve afrekening het inkomen hoger blijkt worden teveel uitbetaalde bedragen teruggevorderd. Niet meer dan logisch, maar zeer onaangenaam. Het geeft de Belastingdienst veel werk omdat terugvorderingen soms worden bestreden of niet terugbetaald kunnen worden. Het UWV wacht eenzelfde omvangrijke klus als straks definitief met de ondernemers moet worden afgerekend. In de verkiezingsprogramma’s van een aantal politieke partijen staan voorstellen om minder geld te besteden aan de overheid met zijn uitvoerende instanties. Dat worden dus overuren voor de ambtenaren van het UWV. Misschien moet ons kabinet berusten in het feit dat miljarden aan teveelbetalingen niet terug komen.

Voor 13,2 miljard betalingsuitstel verleend

Daarmee zijn we er nog niet. Dezelfde ondernemers met wie straks afgerekend moet worden hebben veelal uitstel gekregen voor hun lopende belastingaanslagen. Meestal worden voorlopige aanslagen opgelegd die in maandelijkse termijnen gelijklopend met het kalenderjaar betaald mogen worden. Soms moet later bijbetaald worden via een definitieve aanslag. Voor belastingaanslagen die ondernemers in 2020 moesten betalen kon eenvoudig een betalingsregeling van 36 maanden worden getroffen. Opgaaf van reden, slechts 2 woorden: corona en lockdown. Er werd maar liefst voor 13,2 miljard betalingsuitstel verleend. Het Ministerie van Financiën, die de belastinginkomsten naar de Schatkist doorsluist, wordt boos op de Belastingdienst als er zo meteen te weinig binnen komt. De Minister van Financiën raakt van slag als hij enorme gaten op de begroting 2021 ziet ontstaan terwijl hij druk doende was om het gat van 2020 te financieren op de kapitaalmarkt. Nu de kappers gesloten zijn vrees ik dat veel belastingbetalers in plaats van een knipbeurt bij de kapper straks gekortwiekt worden door het Ministerie van Financiën.

Gaten vullen

Kortwieken van burgers wordt de nieuwe trend. UWV en Belastingdienst worden respectievelijk opgezadeld met het afrekenen van de NOW-voorschotten van ondernemers en het binnen halen van (tussentijds?) verhoogde belastingen bij de burgers. Niet de ondernemers maar de particulieren die op hun geld bleven zitten gedurende de lockdown moeten de Schatkist aanvullen. Van ondernemers valt weinig te verwachten, ze gaan hun verliezen verrekenen met de goeie jaren via de carryback-regeling(= achterwaartse verliesverrekening) van de Belastingdienst en ontvangen teveel betaalde belastingen terug. Waren het eerst de ondernemers die financieel hard werden getroffen, daarna mogen particulieren de gaten vullen.

Er gloort hoop

Wie nu denkt dat daarmee een balans in evenwicht wordt gebracht die heeft het mis. Door daling van het besteedbaar inkomen wordt er geconsuminderd in de zwaar beschadigde economie. Ondernemers zullen niet gecompenseerd worden door bange consumenten die interen op hun reserves. Mede doordat spaargeld niet rendeert moet er meer ingelegd worden om de toenemende inflatie bij te houden. Als de inflatie sterk oploopt dan zijn we massaal de klos. Renteverhogingen en inflatie gaan altijd sneller dan inkomensstijgingen. De politieke partij die weet hoe de economie uit het diepe dal te kunnen redden krijgt als redder des vaderlands mijn stem. Krijgen we inflatie of wordt het eerst deflatie. Of wordt het stagflatie met een neergaande spiraal door afschrijvingen op de mondiale schuldenberg gepaard gaande met faillissementen en ontslaggolf. Klinkt weinig bemoedigend. Maar er is hoop. We hebben Big Farma met verlossende vaccins en we hebben het WEF met de Big Tech. In 2030 zijn we allemaal gelukkig!

GW

Super Mario is nieuwe premier van Italië: “Whatever It Takes…”

Super Mario, Nintendo, Mushroom, Toys, Video Game
(Pixabay- super Mario)

Ik was de beste man al helemaal vergeten en die schurkenstaat Italië eigenlijk ook. Sorry, voor deze uitspraak, ik bedoel eigenlijk schuldenstaat. Scheelt maar 2 letters. Het woord ‘schurkenstaat’ komt altijd in mijn gedachten op als ik aan Italië denk. Aan die talrijke speelfilms over de maffia en de talrijke corrupte regeringen die elkaar om de haverklap aflossen. Het is algemeen bekend dat Italië een schuldenberg heeft van Rome tot Tokio. Het wordt door de EU-lidstaten gewoon gedoogd, we weten niet beter. Overigens mag ik die Italianen wel met hun heerlijke klimaat aan die blauwe Middellandse Zee. Een temperamentvol volkje, heel anders dan die dooie polderbewoners aan die kille Noordzee. Het is een prachtig land, misschien wel het mooiste land in Europa en erg in trek bij vakantievierende Nederlanders en Duitsers.

(lees hier verder)

Een draak van een plan

Toeristen zijn van harte welkom in Italië zolang we onze euro’s laten rollen. We moeten geen commentaar geven op het begrotingsbeleid van hun regering want dan worden de Italianen boos op Rutte en Hoekstra. Maar tegelijk worden we uitgelachen vanwege onze dubbele financiering. Niet alleen met het vakantiegeld van de Noord Europese toeristen maar ook met onze forse bijdragen aan het EU-coronanoodfonds. Nu heeft Italië het helemaal voor elkaar sinds Draki de nieuwe premier is. De foute spelling van zijn naam is persoonlijk van deze auteur omdat ik van mening ben dat de beste man een boos plan in zijn hoofd heeft. Een draak van een plan. Mario wil zich hard maken om een eurozonebegroting in te voeren. Koste wat kost. Als een Italiaan dat in het Engels uitspreekt krijg ik argwaan; dan denk ik aan zijn beruchte uitspraak als president van de ECB in 2012: “whatever it takes!” Ik vraag mij af of de gemiddelde Nederlander, en andere inwoners van Europese lidstaten, begrijpen wat de gevolgen  zijn van Mario’s plannen om een eurobegroting in te voeren.

Een slim poppetje

Super Mario is precies dat oude Japanse ‘nintendopoppetje’ dat alles en iedereen redt van de ondergang. Ik weet nog dat ik het computerspelletje 35 jaar geleden speelde als ik even niks te doen had. Met een paar toetsen liet je Super Mario onmogelijke taken uitvoeren en was je de held als je ongeschonden uit de strijd kwam. Zo ziet exact het Europese speelveld voor Mario Draki er uit. Als nuchtere Hollander lijkt me dat nog altijd onmogelijk om een plan uit te voeren dat berust op louter digitale fantasie. Door het uitspreken van slechts een paar woorden in een vreemde taal. Hoe kun je nu met een paar woorden een muntunie redden. Nou ja, Mario deed het. Het waren de beleggers die er in geloofden en weer bankaandelen durfden te kopen. Zijn woorden waren puur gericht op speculatie. Het was alleen maar een spel, het slimme poppetje Mario die alles kon door slechts een paar woorden uit te spreken. Slechts een paar toetsen op het toetsenbord.

De taal van het kapitaal

Toen Draki als premier van Italië werd aangesteld gebeurde weer hetzelfde als in 2012. Met zijn benoeming schoten de aandelen van Italiaanse banken weer omhoog. Slechts een paar woorden zijn genoeg om aandelen omhoog te praten. Schone beloftes die later niet uitkomen. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Dat is momenteel de stelregel bij de vermogende elite die wat pegels op hun spaarrekeningen hebben staan. Geld wat in ontbinding verkeert bij de bank, waar je geld bij moet storten om de waarde op peil te houden. Vooral nu we door noodwetten met al hun beperkingen geld overhouden is het een hot item om rendement buiten de banken te zoeken. Je kunt al maanden niet terecht bij het casino, je kunt nu een gokje wagen op de beurs zoals bijna iedereen nu lijkt te doen. De beurzen gaan daardoor alleen maar omhoog. Af en toe wat winstnemingen en daarna weer vol gas. Nu is Super Mario weer terug op het speelveld, de Lionel Messi van FC Barcelona, zo denken beleggers. De man die weet hoe de bal en het geld rolt. En Mario speelde het spel uitstekend bij de ECB, dus waarom dan niet als premier van Italië? Mario heeft het allemaal, denkt slim en speelt tactisch. Hij zal de leiders van de EU-lidstaten wijzen op het risico van de buitenspelval. Dat is wanneer de euro te ver vooruit loopt. Hij wijst ook op zwakte van de achterhoede, zoals een schuldenstaat als Italië. Mario kan het weten, hij spreekt de taal van het kapitaal.

Tentakels van de maffia

Draki gaat de EU-lidstaten uitleggen hoe Italië denkt z’n begroting op te stellen waar maar liefst een bedrag binnen werd geboekt van 209 miljard euro uit het coronanoodfonds. De afgetreden premier Conte kreeg 81 miljard van de Europese Unie toegezegd om het land na corona weer op te tuigen. Ook wordt nog eens 127 miljard geleend tegen een zeer gunstige rente. Mario geeft zijn ministers opdracht de bedragen te verdelen over de verschillende ministeries en zal z’n Europese collega’s informeren op dezelfde wijze zoals hij deed om de euro overeind te houden. “De bedragen komen goed terecht, whatever it takes!” We kunnen weer gerust adem ademhalen, als we zijn woorden maar geloven. Let niet op de daden van zijn ministers. Die spelen het spelletje sluw. Het netwerk van de maffia heeft tentakels die nog altijd ver reiken in de politiek. Maar ach, wat geeft het. Italië is een mooi vakantieland.

GW

Big Tech en censuur: de nieuwe dictatuur

Censorship, Man, Newspaper, Read, News, Press
(Pixabay – censuur)

We zijn toe aan een nieuwe definitie als het gaat om onze media. Tijden veranderen, via de boekdrukkunst naar telefonie, naar radio en televisie, naar internet en 5G, naar sociale media en Big Tech. Een voorlopig tussenstation in deze 21ste eeuw. Een tijdvak waarin de technologie de scepter zwaait. Een tussenfase naar het volgende tijdvak, de robotisering. We moeten er niet te ver op vooruit lopen, eerst maar eens zien hoe we ons onder het juk van de Big Tech kunnen bevrijden. Zonder het te beseffen zijn we de moderne slaven van een nieuw technologisch tijdperk.

(lees hier verder)

Media creëert angst

Ongemerkt zijn onze (staats)omroepen propagandazenders geworden. Zie de talkshows die hun kijkers wijzen op de gevaren van muterende virussen en hoe we om moeten gaan met de beperking van onze vrijheden. Beleidsmakers krijgen via radio en TV ruim baan om hun angstaanjagende toekomstverwachtingen uit te spreken. Blijf thuis, houd afstand en volg de instructies die om de haverklap worden aangepast en bestraffend worden voorgelezen op de wekelijkse persconferenties. Dat is het angstscenario wat is gecreëerd door de media. De mainstream media op radio, tv en de dagbladen die in handen zijn van een Belgische mediagigant. Met de overname van NDC mediagroep door het Vlaamse Mediahuis zijn bijna alle Nederlandse dagbladen in Belgische handen. We moeten ons afvragen of hiermee de vrije nieuwsvergaring nog is gewaarborgd. Het lijkt mij geen toeval dat de alternatieve mediakanalen op Youtube enorm in opkomst zijn. Daarnaast beginnen veel onafhankelijke journalisten een eigen website vanwege de censuur die ‘Big Tech’ ongestraft kan toepassen.

Complottheorieën

De alternatieve media berichten anders dan de mainstream media en worden beticht van verspreiding van complottheorieën die zouden leiden tot ondermijning van het gezag. Met die gedachte worden video’s op Youtube, Facebook en Twitter steeds makkelijker gerangschikt onder complottheorieën en fakenieuws. Als eigenaren van (sociale) onlinemedia eigen richtlijnen opstellen om hun gebruikers te beschermen(?) tegen schadelijke inhoud van berichten, intimidatie en desinformatie, dan is er geen sprake van vrije nieuwsvergaring. Als berichten worden gefilterd door personen of geprogrammeerde computerprogramma’s dan is het nieuws niet authentiek. Mensen kunnen er geen eigen oordeel over geven als bepaalde feiten opzettelijk worden weg gelaten. Dan zijn berichten min of meer  voorgekauwd door mensen of machientjes die er deels een eigen mening in hebben gelegd.

Zelfbeschikkingsrecht

Bij verdachtmakingen over samenzweringen en niet wetenschappelijk bewezen theorieën moet eerst worden vastgesteld of er grote sociale, politieke of economische schade wordt aangericht door verspreiding van die theorieën. Zoiets kan niet worden beoordeeld door de censuurmachientjes van de Big Tech. Daadwerkelijke schade kan pas worden opgemaakt als zaken worden voorgelegd aan de rechter. Pas als een juridisch oordeel is gegeven dat verspreide berichten schadelijk zijn voor de samenleving. Als Facebook en Youtube berichten verwijderen waarin wordt beweerd dat bijvoorbeeld met name genoemde vaccins flaporen veroorzaken dan is verwijdering voorbarig. Soms kunnen berichten grappig bedoeld zijn, maar ook bewust misleidend. Dat oordeel is aan de lezers. De mens is autonoom en mag zelf oordelen op basis van eigen inschatting.

Controleren zonder toestemming

Als er twijfel bestaat over ‘nepberichten’ en wanneer kans bestaat dat mensen schade wordt berokkend zal een deskundig oordeel nodig zijn. Dat zal in veel situaties de overheid zijn als bijvoorbeeld de nationale veiligheid in geding komt. De overheid is in haar hoedanigheid bevoegd om internationaal berichtenverkeer te controleren op kwade bedoelingen. Het is bijvoorbeeld niet de woningbouwvereniging die de huurder binnenshuis controleert op sociale missstanden, ondanks dat coöperaties eigenaren zijn van woningblokken of appartementen. Waarom mogen Google, Facebook en Twitter mij dan wel controleren als ik een vreemd  bericht, misschien een leugen, verspreid op het internet dat mogelijk verkeerd kan worden begrepen. Wie mag mij beoordelen op het verspreiden van leugens op sociale media? Laat dat de persoon zijn die ik in de maling neem. Zo maakte ik eind november op Facebook een ondeugend grapje over zwarte Piet met een bijpassend plaatje, ouderwets als ik ben. Gelijk een waarschuwing aan m’n kont.

Boos op ‘Big’

Sindsdien ben ik boos op Facebook, op Twitter, en op die hele “Big Tech.” Onder ‘The Big Tech’ verschuilen zich de multinationale ondernemingen die winstbejag nastreven. Ze misbruiken daarvoor de wereldburgers in de exacte betekenis van het woord “misbruik.” Misbruiken niets vermoedende burgers die onderling hun berichtenverkeer uitwisselen en daarbij voortdurend gestoord worden met reclameboodschappen. Ach ja, het is hun verdienmodel. De burger als verdienmodel. Waar heb ik dat meer gezien? De banken, Big Tech, en door een virus nu ook Big Farma. Samen sturen ze de overheid aan. Melk ze uit en wees ze de baas. ’s Winters in de stal en straks als de lente begint weer naar buiten.

Big Data zijn ‘Big’ in Noord-Holland

Heel toevallig lees ik bij het beëindigen van mijn column dit artikel in de Telegraaf: https://www.telegraaf.nl/nieuws/213628655/experts-bestuurders-boekje-te-buiten-om-google-en-microsoft-te-lokken Techbedrijven hebben de macht overgenomen in de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon. Bij het bouwen van vijf nieuwe mega-datacentra van Google en Microsoft zijn bij het verlenen van de vergunningen de milieuregels schimmig omzeild. Het stroomgebruik van één datacentrum is zo groot als een middelgrote stad. De enorme stroomafname zou de burger in de kou kunnen zetten als niet snel een inhaalslag wordt gemaakt met de bouw van windmolens. Kijk aan. Wie of wat is er belangrijker? De burger of ‘The Big Data?’ Het is mij nu wel duidelijk.

GW

Landelijke verkiezingen zinloos: we hebben het WEF en de Supranationals

International, Flag, Company, Group Of Companies
(Pixabay – multinational)

De verkiezingen naderen. Het zal er op 17 maart behoorlijk anders uit zien dan 4 jaar geleden. Er is veel ophef over het coronaproof inrichten van de stemlokalen. Waarom, zo vraag ik mij af. Zo lang zijn de rijen op mijn stemlocatie nooit. Die anderhalve meter zal geen probleem zijn. Ik heb nog nooit iemand in de nek staan hijgen, het was nooit druk. Of het zou aan onze buurt moeten liggen. Een woonwijk met politiek ongeïnteresseerde bewoners waarvan nog maar de helft de moeite neemt een wandeling naar de stembus te maken. Op mijn kiesmoment zie ik hooguit een dame en een heer achter het tafeltje die graag een paar pegels willen bijverdienen met een dagje zitten op een stembureau. Zouden ze nu nog durven met dat onzichtbare virus?  

(lees hier verder)

Wie gaat met wie

Ik ben zeer benieuwd hoe straks de nieuwe coalitie er uit gaat zien na 17 maart. Al weer Rutte met een paar partijtjes die stuk voor stuk water bij de wijn moeten doen. Bij voorbaat weer de PVV uitsluiten en een linkse coalitie samenstellen. De VVD is toch geen rechtse partij meer? Kan me niet voorstellen dat al die ondernemers die momenteel aan het overheidsinfuus liggen nog op de VVD gaan stemmen. Maar ja, wat tref je dan nog aan op rechts? Het is armoe troef in het huidige politieke landschap. Er hebben zich nota bene 37 partijen aangemeld, een naoorlogs record. Mag je nu wel beginnen met het bestuderen van hun partijprogramma’s. Heb ik ooit één keer gedaan. Trof toen een partij die in mijn optiek redelijke plannen had op gebied van belastingen. Daar kon veel verbeterd worden vond die partij en kreeg dus mijn stem. Helaas, ik had het kunnen weten, er kwam niets van terecht. Op fiscaal gebied verandert al jaren veel te weinig. Alleen wat geschuif in tarieven en heffingskortingen in de inkomstenbelasting. Een typisch politiek instrument om burgers te laten zien dat er aan ons wordt gedacht. Tarieven omlaag maar stiekem frutselen in de aftrekposten.

Oppeppers

Met zoveel partijen neem ik niet meer de moeite om hun partijprogramma’s door te nemen. Ik denk dat er weinig valt te verhapstukken voor de eenvoudige burger. Er zit geen rek meer in belastingtarieven en heffingskortingen. De Schatkist is leeg en moet gevuld worden, zoveel is zeker na de enorme overheidssteun aan het MKB. Ook zal andere steun nodig zijn. Voor het UWV bijvoorbeeld die wat extra mensen kan gebruiken om oplopende wachtlijsten voor een WW-uitkering weg te werken. Als het MKB weer opstart zal dat met minder mensen zijn als de overheidssteun afloopt. Als de werknemers weer uit eigen zak betaald moeten worden maar de omzetten in de verschillende branches tegen vallen door het wegblijven van twijfelende klanten. Niet iedereen zal z’n opgepotte geld versneld uitgeven om de verliezen bij het MKB goed te maken. De angstpsychose die corona heeft gekweekt schudt je er met één vaccin niet zomaar uit. Daarvoor zullen meer vaccins ontwikkeld moeten worden. De lobby van ‘Big Farma’ richting de politiek is heel invloedrijk dus kan een opwekkend, bewustzijn veranderend, vaccin er nog wel bij. Is gewoon pure noodzaak.

Supranationals maken de dienst uit

De verkiezingen kunnen wat mij betreft gestolen worden. Ik ben net als de gemiddelde burger in dit land de weg kwijt. Heb niet meer het gevoel dat onze stem kan bijdragen tot een nieuwe landorde. Eentje die vanuit en voor het volk opkomt, dus geen wereldorde van bovenaf. Niet vanuit het WEF of andere supranationale organisaties. Het zijn namelijk al lang niet meer onze eigen politieke partijen die regeren. Ook de oppositie is lam. Veel commentaar vanuit de Kamerzetels maar nauwelijks amendementen die het volk gelukkig maken. De contacten met de kiezers zijn door corona tot een nulpunt gedaald. De grote supranationale organisaties maken samen met de multinationals de dienst uit. Ze leggen de regels op via nieuwe internationale rechtssystemen en hebben daarvoor Den Haag niet nodig. Hun lijntjes gaan naar Brussel. Daar waren de hotels de laatste jaren vol geboekt met lobbyisten en globalisten. Daar maakten ze hun afspraakjes met de Europese Commissie en de vertegenwoordigers uit het Europees Parlement. Daarvan zijn er 751, dus leidde dat tot heel wat wetsvoorstellen in het Brusselse. Jammer voor de hotels dat nu ineens de digitale lijntjes zijn ontdekt. Zal stil blijven in Brussel als corona is afgetaaid.

G.A.A.F.

Ik vrees dat een stem in NL niets meer bijdraagt. De politieke verdeeldheid is groter dan ooit. Als het volk kan kiezen uit 37 partijen dan is er sprake van een totale versnippering in het politieke landschap. Een signaal dat de stem van het volk er niet meer toe doet. Het zijn de grote supranationale organisaties die de regeltjes opleggen. Door de opkomst van Big Tech, en door corona nu ook Big Farma, hebben de grote wereldconcerns enorme politieke invloed. De grote jongens zoals Google, Amazon, Apple, Facebook, enzovoort hebben begrotingen die opgeteld groter zijn dan het BBP van bijvoorbeeld middelgrote staten als Duitsland en Frankrijk. Geld maakt macht.

Trol van het WEF

Het is niet Den Haag, het is Brussel samen met het Kapitaal dat regeert. Maar wees gerust, hun macht wordt binnenkort ingeleverd. Wordt netjes geregeld door het WEF. Hun visie is duidelijk, de verschillen zijn te groot. Ze gaan het kapitaal op een nette manier herverdelen. Beetje geduld, hun agenda loopt tot 2030. Staan eerst nog grote programma’s op de rol, zoals de Klimaatagenda, energietransitie, immigratie(Marrakeshverdrag) en andere dure agendapuntjes. Pas daarna wordt de uitspraak van Clown Schwab, “You own nothing, but you will be happy,” de nieuwe tegeltjeswijsheid. Komt niet in mijn keuken, ben die kreet nu al spuugzat. Kom die leus elke dag meer dan 10 keer tegen als ik het internet op ga. Ik snap nu waarom. Als je het vaak genoeg herhaald dan ga je er vanzelf in geloven. Ik vermeld het hier bewust, zodat u met mij er in gaat geloven. Het voorkomt een nieuwe revolutie onder een ontevreden volk. En ja, ik ben een trol van het WEF.

GW

De nieuwe Messias is opgestaan, Elon Musk is zijn naam

Space, Astronaut, Trippy, Pyramids, Hotep, Mars
(Pixabay – Mars)

Als ik zeg dat de wereld verandert dan is dat geen nieuws. Pas als onze aardkloot niet meer rondjes om z’n eigen as draait wordt het bijzonder en is dat wereldnieuws. Een lugubere gedachte. Eerder was er dat programma van Matthijs van Nieuwkerk “de wereld draait door.” Nu draaien we door zonder de show van Matthijs. Nee, niet de wereld, ik bedoel onszelf. De bewoners van deze aardkloot. Het zit al verborgen in mijn benoeming van onze aardbol. Het feit dat ik onze aarde oneerbiedig een aardkloot noem, geeft aan dat ik vind dat we de boel op aarde al aardig hebben  verkloot. Een erg negatieve benadering waarmee ik lijk te wijzen op onze klimaatalarmisten. Echter bedoel ik de wijze waarop we met de inrichting van ons “aardse paradijs” omgaan. Dus niet het klimaat.

(lees hier verder)

Onze jaartelling

Het is simpel. Als de mensheid collectief z’n gezond verstand gebruikt zonder elkaar te onderscheiden in soorten, kleurtjes, intellect en verschil in vermogens, dan zou de wereld een behoorlijk ander aanzien hebben. Onze jaartelling is ooit opnieuw begonnen bij het jaar 1. Toen werd internationaal de christelijke jaartelling als standaard ingevoerd. (De christelijke jaartelling werd geïntroduceerd door de Scytische monnik en tijdrekenaar Dionysius Exiguus die, in of kort na AD 525, zijn paastabel met de hierin vervatte nieuwe jaartelling presenteerde aan officiële vertegenwoordigers van paus Johannes I – bron: wikipedia.) De bedoeling was goed, ware het niet dat er ook andere religies bestaan op onze aardkloot.

Nu hebben we ELON MUSK

Toen de communicatie tussen de verschillende volkeren op aarde langzaam op gang kwam en met de komst van de boekdrukkunst ook de koeriers te paard het gedrukte nieuws gingen verspreiden kwamen de verschillende volkeren er achter dat ze niet de enigen op aarde waren. Verschillende kleuren kwamen met elkaar in contact. Nadat zeilschepen werden vervangen door stoomboten, en wat later de motorboten, begon de vermenging. Zochten de pioniers een beter bestaan, en maakten cowboys kennis met indianen. Maakten witten kennis met zwarten, kwamen er geel en bruin gekleurde mensen naar andere landen. Eerst te paard, daarna met schepen. Toen kwamen de automobielen en daarna de vliegtuigen. En nu hebben we ELON MUSK die met zijn accumobielen en raketten zomaar de rijkste persoon ter wereld is geworden.

Musk heeft het allemaal

Nog even en je kunt een ticket bij hem bestellen voor een reisje naar Mars. Elon is de rijkste man ter wereld. Met veel geld heb je macht. Elon heeft dus alles. Als meest invloedrijke man beheerst hij in de VS de ‘Big Tech.’ Hij heeft meer macht dan de president. Hij koopt zomaar 1,5 miljard aan Bitcoins. Hij riep gekke dingen die later uit kwamen. Hij rookt een joint om zich alvast in hogere sferen te begeven. Elon Musk is de nieuwe Messias. Hij is de nieuwe Heilsprofeet die de wereld gaat verbeteren. Hij heeft alles, hij heeft het helemaal. Als je invloed hebt in alle sectoren van de maakindustrie en de Big Tech. Als je belegt en met heel je vermogen de financiële markten kunt beïnvloeden. Als je de cryptovaluta omhoog kunt duwen en een raket de hemel in schiet dan zweef je hoog boven de massa. Elon is onze nieuwe God, eentje van vlees en bloed die we niet eens hoeven te aanbidden want hij is tastbaar. Hij is van het grote geld en heeft daarvan het meest. Geld maakt macht, punt uit. Kijk naar de financiële markten. Kijk naar de AEX en de Dow Jones. Kijk naar de huizenprijzen, kijk naar beleggers, kijk naar het nieuwe geld, de cryptovaluta.

“You own nothing”

Zonder het te beseffen zijn we aanbeland in de Nieuwe Wereld Orde. We hebben een nieuwe Verlosser, die ons verlost van ons geld. Wat zei Clown Schwab ook al weer? “You own nothing, but you will be happy!!!” Exact! Daarom wordt het geld als een magneet aangetrokken door het grote geld en vindt het op die manier de weg naar boven. Naar de grote Verlosser. Ach, het is maar hoe je het bekijkt. Mijn fantasie slaat op hol slaat, toch sta ik met beide benen op de grond. Maar Elon Musk gaat hoog, hij heeft raketten. Vreemd eigenlijk. Waarom beschikt de rijkste man op aarde over raketten. Zoekt hij een uitweg van onze aardkloot? Waarom een koepel bouwen op Mars voor nader onderzoek naar leefbaarheid. Weet onze Verlosser meer dan ik weet? Is onze aardkloot leeg getrokken, uitgeleefd en ten dode opgeschreven? Ach kom, het gaat juist zo goed. Beurskoersen tot aan de hemel, huizenprijzen door het dak, geld lenen voor niets, centrale banken die stimuleren en overheden die strooien met gratis geld. Het kan niet op, de hemel op aarde!

Naar de Maan

Na dit betoog mag de kritische lezer z’n commentaar geven onder mijn column. U bent welkom. Ik geef vast een voorzetje. U denkt dat ik de pandemie vergeet met alle ellende daar omheen. Jazeker, die vergeet ik alvast want ook dat probleempje wordt opgelost. Doet ‘Big Farma’ namens het WEF. De multinationale farmaceuten zijn ruim voorzien van kapitaal van de elitaire beleggers. Hebben al hun geld gezet op experimentele vaccins die ons gaan redden van de ondergang. Het zijn de vriendjes van Elon Musk, de 1 procent superrijken, die zich hebben bekeerd tot de nieuwe Verlosser. Hebben al een enkeltje Mars besteld. Vertrekken over een paar jaar als die koepels zijn gebouwd met het nieuwe paradijs. Voor de lezer die denkt dat ik een joint rook onder het schrijven van deze column, helaas u hebt het mis. Ik rook niet en drink niet, op een enkel biertje na. Ben volkomen nuchter en sta, en blijf, met beide benen op de grond. Ik heb vliegangst en koop geen enkeltje Mars. Ik fantaseer maar wat. Ach, weet u, als kleuter geloofde ik al in sprookjes. Nu geloof ik in alles, zoals de stimulantia van centrale banken en gratis geld van de overheid. Ik blijf hier. Elon Musk mag van mij naar de Maan.

GW

Kwijtschelding belastingschuld : begin van het einde

Worried, Paying, Bills, Man, Stressed, Debt, Finance
(Pixabay – schulden)

De belabberde economische situatie blijft actueel. Elke week is er een spoedoverleg van het kabinet waarbij de medische wetenschap de hoofdrol opeist. “Worden we door Jaap bedisseld en Diederik gomt de economie weg.” Niet de ministers van Financiën en Economische Zaken maken het beleid, nee, het zijn de witte jassen die via de nationale omroepen de aandacht op zich vestigen. Het Ministerie van Economische Zaken is de mond gesnoerd en Hugo de Jonge van het Ministerie van Volksgezondheid hanteert nu de megafoon.

(lees hier verder)

Uitsluiting van volwaardige deelname

Door corona leven we plots in andere tijden. Ineens is de samenleving heel sociaal en gaat alle aandacht uit naar de oudjes en mensen met zwakke gezondheid. De rollen worden omgedraaid, de economie op ‘on hold’ en alle reserves worden ingezet voor het redden van de “zwakkeren” in de samenleving. Een opmerking als deze zou een journalist van een gerespecteerd dagblad z’n baan kosten. In die tijd zijn we nu aanbeland. Iedere opmerking die inclusie en diversiteit schaadt gaat op de wegschaal. Op het negatief benoemen van een minderheidsgroep rust een taboe; lijkt een oproep tot uitsluiting van een volwaardige deelname aan de samenleving. Zoiets van jongeren boven de ouderen plaatsen, sterken boven de zwakkeren, witten boven zwarten, rijken boven de armen, mannen boven de vrouwen, enzovoort, enzovoort. Zullen we nu ineens alle ongelijkheid uit de wereld verbannen door economische groei af te stoppen vanwege een virus? Opgebouwde reserves opofferen ten gunste van een minderheid? Het is een ethische discussie die ik niet durf aan te gaan, daar wordt ik vast op afgerekend. Oei! Beschermen we de zieken door de sterken te verzwakken. Waarom geen tussenweg?

Menselijke maat

Ik vraag mij af of er een pasklare oplossing bestaat voor ongelijkheid en uitsluiting. Een volwaardige deelname van benadeelden, patiënten, oudjes, enzovoort, aan onze samenleving lijkt een illusie. Een maatschappij die afremt voor de zwakkeren en de economie stil zet is ten dode opgeschreven. De norm is menselijke maat in de juiste proporties. Als je de jongeren niet onderwijst, ondernemen stil zet, investeren afremt, en inteert op reserves dan verzwakt de maatschappij op alle fronten. Gevolg: toename van slachtoffers op alle niveaus, niet alleen op gebied van gezondheid maar ook maatschappelijk. De jaren 20 en 21 betekenen niet alleen een stap terug in de tijd maar ook een vernietiging van opgebouwde reserves. Die worden ingezet om economische schade te compenseren.

De prijs van leven

De omkering van groei naar krimp gaat te snel in een tijd dat globalisering en kapitalisme grenzen hebben vervaagd. Een virus schudt onze sociale gevoelens wakker. Moeten we bang zijn voor dat virus en vrezen voor je leven. Ineens staat de economie ‘on hold’ en zetten we alles op de 1 procent van de bevolking. Zouden we dat niet doen dan kost het 3 procent mensenlevens, althans zo was de eerste inschatting van het WHO in maart 2020. Het leven heeft een prijs. Laten we de korting er af halen en zien wat we overhouden. Alles in de uitverkoop ten bate van onze gezondheid. De mensheid is anders dan het dierenrijk waar het recht van de sterkste geldt. Gelukkig maar. Dieren gaan af op hun instinct. De mens is een sociaal dier en gaat af op zijn hersenen. De mens is intellectueel en denkt vooruit.

De toekomst naar voren halen

Met slimme (monetaire) plannetjes halen we geld uit de toekomst naar voren. We lenen het nu alvast en aflossen doet de volgende generatie wel. Kan best mits er meer mensen zijn om onze mondiale (staats)schuldenberg af te lossen. Hoe meer schulden, zoveel meer kinderen moet je hebben, c.q. maken. Maar o wee, waar blijven die dan? We zitten momenteel in een  vergrijzing. Gelukkig zijn er wat babys in aantocht: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5212052/babyboom-corona-minder-seks-meer-babys-geboren  Maar zijn het er genoeg. Moeten we de kinderbijslag niet verhogen, en ook de kinderopvangtoeslag om ouders te laten werken. Niet alleen overdag, ook ‘s nachts. Voor wat extra nageslacht en voor de broodnodige overlevering. (advies: gebruik geen condooms maar carbonpapier, dan krijg je een tweeling met als bijvangst dubbele kinderbijslag).

Krijgt MKB kwijtschelding?

De kostwinning zal in de toekomt nog een dingetje worden. Geen klein dingetje maar een noodzaak van levensbelang. Er wordt gestudeerd over het opmaken van de coronarekening, wees er snel bij. Ondernemersorganisaties roepen namelijk het kabinet op om na te denken over het wegstrepen van uitgestelde belastingbetalingen. Het MKB lijdt de grootste coronaschade, dat is bekend. Zonder de tientallen miljarden noodsteun(NOW-regeling) van de overheid zal de helft van het midden- en kleinbedrijf niet overleven. De rekening loopt alsmaar verder op. Wopke Hoekstra is heel royaal omdat de NL-staatsschuld lager was dan bij de andere EU-lidstaten. Ook Wopke denkt aan nu en niet aan later. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Het voorstel om het MKB kwijtschelding van belastingschulden te verlenen wordt in overweging genomen. Gaat ‘slechts’ om 12,6 miljard aan uitgestelde belastingen in 2020. Met de  verlenging van het steunpakket in 2021 komt er nog 3,5 miljard extra uitstel bij. Nog even wachten dus met de coronarekening. Onder de telstreep staat de grootste post, de btw ad 21 procent. Stel voor dat bedrag ook kwijt te schelden als we toch bezig zijn met wegstrepen. Als er zo makkelijk over wordt gedacht.

Uitzien naar verkiezingen

Misschien kunnen we onze hoop vestigen op de verkiezingen. Zal iedereen de huidige coalitie wel zat zijn als men inziet dat de werknemers in loondienst en gepensioneerden in 2022 de coronarekening gepresenteerd krijgen. Er moet afgerekend worden toch? Het MKB kon even niet betalen doordat de samenleving op hun geld bleef zitten. Aha, denkt de nieuwe(?) minister van Financiën, dan moet ik het halen waar het bleef liggen. Vergeet dus mijn idee van een rekening zonder btw. Die gaat omhoog, wat ik u brom. Ook de inkomstenbelasting en andere heffingen van gemeentelijke overheden met als gevolg: consuminderen. Gevolg: minder omzet MKB. Gevolg: minder omzetbelasting en minder winstbelasting. Gevolg: nieuwe tekorten op de Rijksbegroting. Gevolg: opnieuw hogere belastingen. Gevolg: revolutie. Vraag: wanneer? Antwoord: als iedereen deze column leest.

GW