Weer flinke spanningen op de Repomarkt: Repocalypse 2.0?

Aan het einde van het jaar worden de bedrijfsbalansen opgemaakt voor de jaarafsluiting. Bedrijven en banken willen weten hoe ze het nieuwe jaar in gaan. Beursgenoteerde bedrijven en banken moeten hun jaarrekeningen verantwoorden aan beleggers en Raden van Bestuur. Eind december moeten veelal forse diverse betalingen worden afgerond en zal de fiscus flinke bedragen incasseren van de grote bedrijven.

Liquiditeiten

Vooral in de VS worden enorme bedragen afgerekend. Het schijnt dat mede daardoor problemen kunnen ontstaan in de liquiditeitspositie van diverse banken. Ook de hedgefondsen spelen een grote rol. Wereldwijd is er een verstrengeling in het betalingsverkeer van de grootbanken en daardoor kunnen grote onevenwichtigheden ontstaan als de liquiditeitspositie van bepaalde banken gevaar loopt. Dat is zeer ongewenst en daarom grijpen centrale banken in.

Repo(calypse)

Op de repomarkt proberen ze met miljardeninjecties te voorkomen dat de rente omhoog schiet. Dat was in september namelijk het geval toen de rente maar liefst omhoog schoot naar 10 procent. In allerijl werd het ‘noodloket’ geopend. Vanaf dat moment is zo maar even 300 miljard geïnjecteerd. Daarna daalde de rente weer. Tot dat een paar dagen geleden de tarieven op de repomarkt weer geleidijk stegen. Juist aan het einde van een kalenderjaar is dat zeer ongewenst omdat er zomaar enorme bedragen kunnen gaan rond tollen. Momenteel wordt er op de alternatieve media veel over geschreven.

Danger ahead!

Diverse analisten wijzen op de gevaren wanneer de boel uit de hand loopt. Bij de vorige financiële (banken)crisis in 2008/9 was ook dezelfde liquiditeitscrisis de oorzaak van de val van de Lehman Brothers. En daarna moesten een serie banken in Europa met belastinggeld overeind worden gehouden. Met de oprichting van de EU-Bankenunie zijn nieuwe regels ingevoerd m.b.t. de redding van banken en zou niet belastinggeld maar het geld van aandeelhouders en bankrekeninghouders moeten worden aangesproken. Nou ja, wat maakt het uit zouden sommigen kunnen denken.

Let’s get technical

Op Zerohedge.com is een uitgebreid (technisch) artikel verschenen over de problemen op de Repomarkt. Daarmee wordt veel duidelijk. Het lijkt van belang om de komende dagen de ontwikkelingen nauwgezet te volgen. Een witte Kerst kennen we al lang niet meer. Een spannende Kerst dan maar voor de verandering.

GW

Auteur: Gerrit Welbergen

In het verleden heb ik wat redactioneel werk verricht als nevenwerkzaamheden. Momenteel als (gast)auteur actief op Biflatie.nl met eigen naam en in het verleden onder pseudoniem Piet Pineut. Na mijn actieve diensttijd van 48 jaar bij de Belastingdienst vind ik als gepensioneerd oud-overheidsdienaar weer de tijd om enig schrijfwerk te verrichten. Via het internet wil ik mijn gedachtespinsels graag met de mensheid delen.

Plaats een reactie